CAS pentru PFA, 2016 nu va fi un an favorabil fiscal pentru PFA-uri
Începând cu 1 ianuarie 2016 pentru persoanele fizice autorizate se va aplica o impozitare mai aspră, în contextul reglementarilor aduse de Noul Cod fiscal. Dacă până acum discutam de avantajele pe care le aveau PFA-urile în raport cu microintreprinderile sau societățile comerciale, situația se va dezechilibreaza considerabil, cu o inclina’ie semnificativă în direcția microintreprinderilor.
Pe lângă reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, măsura de destindere fiscală pentru microintreprinderi, există numeroase taxe și impozite care se majorează, iar cel mai important e impozitul pe sediu social care va creste semnificativ.
De la 1 ianuarie 2016 pentru veniturile din activități independente se va plati CAS indiferent dacă persoana fizică are 1i venituri din salarii sau nu. PFA va putea opta între cota CAS de 10,5% (cota individuală) aplicabilă venitului net realizat sau 26.3% dacă optează pentru un stagiu de cotizare complet.
În timpul anului PFA-ul în sistem real are obligația de a efectua plăți anticipate având ca bază de calcul lunară 35% din câștigul salarial mediu brut pe economie. În anul fiscal următorr, pe baza declaratiei de venit realizat, organele fiscale vor recalcula baza lunară de calcul ca diferență între venitul brut realizat și cheltuielile efectuate în scopul desfasurarii activități, exclusiv cheltuielile cu CAS.
De asemenea, reţinem că CASS se datorează în continuare în cota de 5.5% la o baza lunară calculată că diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile deductibile, exclusiv cheltuielile cu CASS.
În ce priveşte obligaţiile de plată care nu sunt obligatorii pentru cazurile de mai sus, amintim că nu se impun următoarele contribuţii: şomaj, fond de risc, concedii şi indemnizaţii şi garantare creanţe). Se poate contribui prin opţiune la şomaj şi la concedii şi indemnizaţii.
Vezi și 2 exemple în ceea ce priveşte contribuţiile minime şi maxime CAS la PFA:
- Limita minimă a CAS este de 35% câştigul salarial mediu brut pe economie. De exemplu, la 2015, acest salariu este de 2.415 lei, rezultă o contribuţie minimă de 0.35*2.415*10.5% = 89 lei.
- Limita maximă a CAS este 5 salarii medii brute. Însă în 2016, acest salariu este de 2.415 lei, rezultă o contribuţie maximă 10.5%* 2.415* 5 = 1.268 lei.
Din 2017 va interveni şi o plafonare a bazei de calcul a CASS la de 5 ori câştigul salarial mediu brut.